Rebarbara krémleves

9 aug

Rebarbara. Varga – Tamás Gabi hívta fel a figyelmemet, hogy van némi rebarbarájuk, esetleg szeretnénk-e felhasználni. Hallottam már róla, de még soha nem ette rebarbarát. Miért is izgalmas a rebarbara?

 

„Magyarországon, ahol a friss zöldségek és gyümölcsök között számos vetélytársa akad, legfőbb erénye, hogy már koratavasszal megjelenik, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, friss zöldség, aminosav-összetétele és -tartalma is hasznos. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. A belőle készített ételek mégsem mondhatók soványnak, mivel viszonylag sok cukorral készülnek. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne. A növény minden részében találhatók antrakinon-származékok és oxálsav, de főként gyöktörzsében és leveleiben. A kerti rebarbara gyöktörzsében öt százaléknyi antrakinon mutatható ki, de mindkét hatóanyagból jut a levélnyelekbe is. Itt azonban már kisebb, s ezért fogyasztható mennyiségben. Fontos antrakinonszármazékok az emodin, reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok, diantron-glikozidok. Az antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat. Azt is feltételezik, hogy némi rákkeltő hatásuk van.” /Forrás: www.hazipatika.com/

Kaptunk egy nagy adag rebarbarát, amit elsőre furcsán nézegettünk, mert így néz ki:

 

A leves hozzávalói:

  • 6-7 szál rebarbara (kb. a képen látható méretű),
  • 2 db nektarin,
  • fahéj,
  • szegfűszeg,
  • két evőkanál sovány tejföl,
  • 3 dl zsírszegény tej,
  • 1 csomag cukormentes kakaópor (mi most csokoládét használtunk :)),
  • édesítőszer ízlés szerint.

 

A gyümölcsöket felraktam annyi vízben, ami ellepte őket főni. Megszórtam némi fahéjjal és beletettem a szegfűszeget. Amikor megpuhult a rebarbi (kb. 10 perc), levettem a tűzről, kiszedtem belőle a szegfűszeget. Áttöltöttem a turmixba (de akár botmixerrel is lehet mixelni), majd hozzáraktam egyszerűen a többi hozzávalót és megturmixoltam. Majd visszatettem kicsit a tűzre, hogy picit sűrűsödjön. És már kész is. 🙂

 

Jó étvágyat! 🙂

Fűzz hozzá véleményt!

Vélemény, hozzászólás?