Mindent egy lapra

6 feb

Elment a tavalyi év. Szó szerint. Főleg a végét engedtem el. Valamiért nem találtam motivációt az IM után. Persze, a hullámok is összecsaptak felettünk, de ez másodlagos alapvetően. Úgy éreztem, megcsináltam, meg is vagyunk. Jó lett volna kicsit hamarabb észbe kapni és megállítani a káros folyamatokat. Utólag nyilván mindig sokkal okosabb az ember. Visszajött néhány kiló, ebből a szempontból az év utolsó hónapja volt a kritikus. Ekkor már tudtam, hogy a 2016-os tervek kicsit átalakulnak.

Az eredeti elképzelés szerint idén teljes távú ironman versenyt teljesítenék. Nos, nem fogok. Újratervezésre adtam a fejem december elején. Addig adtam időt magamnak, hogy sikerüljön megtalálni az egészséges egyensúlyt a munka – család – edzés szentháromságan. Nem sikerült. Nem sikerült annyit edzenem, amivel biztonságban neki mertem volna vágni a teljes távnak. Fájó szívvel bár, de elengedtem. Leültünk Bogival és nagyon komolyan átbeszéltük a 2016-os terveket.

A triatlont erre az évre elengedtem. Nem mondom, hogy nem fogok bringázni és úszni adott esetben, de nem erőltetem. Lefogyok inkább 90 kg-ra, amit már régen meg kellett volna tennem és megerősödöm, amit szintén régóta tervezek már. 

Érdekes megfigyelés, hogy amióta szilárd lett az elhatározás hirtelen a logisztikai kérdések is megoldódtak: eljutunk edzésre mindketten, bár külön járunk és mindig van otthon megfelelő alapanyag a főzéshez. Visszatértünk az alapokhoz: funkcionális edzések és tiszta étkezés. Újra köreinkben üdvözölhetjük a sovány túró, zab, csirkerizs triumvirátus tagjait. Hmmmm, lehet tényleg arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen?

Annyi könnyítésünk van, hogy Bogi Pilisen jár edzeni, én viszont bejárok Pestre. Egy véletlennek köszönhetem a legújabb “szerelmemet”, a crossfitet. Viktorral kávéztam egyik nap és felvetette, hogy talált egy termet a Fehérvári úton: jó fej srácok, hasznos és szakmai órák. Gondoltam egy merészet és lementem kipróbálni. 1.5 óra nagyon hasznos időtöltés. Nem szakadtunk meg, de minden mozdulat ki volt maxolva. Belelkesültem, lementem a 2. órára és megint nagyon pozitívan távoztam.

Közben vettem egy bérletet a Köki Megafitnessbe, ahol Losánszky Csilla vezetésével cross trx volt terítéken. Csilla nagyon kedves, aranyos lány, szakmailag (már amennyire meg tudom ítélni, ez inkább szubjektív) is teljesen elégedett voltam, tény azonban, hogy ilyen létszám mellett fizikai képtelenség mindenkire figyeni 🙁 Félreértés ne essék, nem azt várnám, hogy babusgasson persze, mert nem azért megyek oda. Csak nagy létszám mellett sajnos kevés az órára szánt idő, hogy az esetleges rossz beidegződéseket kiküszöböljük 🙁 Mindenesetre, ha valaki trxezni és alapeszközökkel crossfitezni szeretne, meleg szívvel ajánlom Csillát.

Visszatérve a Horico CrossGymre. Knausz Peti tartja a hajnali órákat. Peti nagyon szimpatikus srác. 4 alkalommal voltam lent eddig edzeni, de ennyi idő alatt is kiderült, hogy -egy saját magam által felállított mérce alapján- szakmailag nagyon sokat tud hozzátenni az edzéseimhez. Nekem ez egy nagyon fontos szempont. Annak idején, amikor Csabival kezdtünk el közösen dolgozni ez nagyon sokat nyomott a latban: Csabinál is ugyanezt éreztem. Amikor kell kijavít, mértékkel dicsér és kőkeményen megdolgoztat. Pont Viktornak meséltem egyik nap, hogy minden edzés milyen szépen fel van építve. Az elején mindig az gondolom, hogy szépen csordogál a story, aztán a végén remegő lábakkal, karokkal, de elégedetten távozom.

Tisztában vagyok vele, hogy a crossfit gyakorlatokat a végtelenségig lehet variálni, de nagyon élvezem, hogy nincsen két egyforma edzés. Ugyanez volt Csabinál is anno. Összességében ugyanaz a lelkesedés visszatért, ami anno megvolt.

Voltam már pár helyen edzeni, de még kevés helyen történt meg, hogy az óra végén az edző megkérdezi, mennyire sietek, majd 1.5 helyett végül majd 2 órán keresztül dolgozunk, mert nem végeztünk időre a feladatokkal. Egyébként is nagyon családias a hangulat a teremben: minden sallangmentes, semmi cicoma, minden a legegyszerűbb, mégis ez teszi nekem vonzóvá. (Kezd egy kicsit Horico CrossGym PR cikké avanzsálni a bejegyzés, pedig esküszöm nem ez volt a cél, csak nagyon lelkes vagyok! :))

Az edzés és a tiszta étkezés persze lassan meghozza a kívánt hatást: január 1 óta 3.5 – 4 kg-t sikerült leadni. Azért nem írtam pontos értéket, mert a mérleg minden reggel mást mér 🙂 Hol jobban, hol kevésbé tartja a testem a vizet. Messze még a vége, de pislákol valami az alagút végén.

4-kor kelek, hogy odaérjek az edzésre, de még így is simán megéri. Úgy érzem, megtaláltam egy régi fonalat, amit majdnem teljesen elveszítettem. Van motiváció, vannak célok újra. Jól érzem magam a bőrömben és ugyanezt látom Bogin is. Mindenképpen pozitív ezen a téren ez az év eddig.

Záró gondolatként: teljesen mindegy, hogy mit sportolsz; crossfitezhetsz, futhatsz, úszhatsz vagy éppen trxezhetsz. Állj fel a fotelből (hogy eldurrantsak egy brutális közhelyet is) és tegyél valamit magadért! (és még egy közhely!) Mindegy, edzetek, mert edzeni jó!

IMG_20160122_074459     IMG_20160204_065457

 

IMG_20160122_074557     IMG_20160204_065618

 

 

 

Régen írtam, most pótolom némileg az elmaradást#traineveryday #eatclean

Közzétette: Fut a Szabi – 2016. február 5.

Fűzz hozzá véleményt!

Vélemény, hozzászólás?